1. Előszó.

2014.03.08. 17:52

Üdvözlöm az Olvasót!

 

 

Talán nincs ember a földön, aki ne gondolkodott volna már el: "Kik voltak az ősei? Honnan származtak? Hogyan éltek?"

Ez lehet az oka, hogy kamaszkorom óta szenvedélyesen érdekel az emberi evolúció, régmúlt korok népei, hogy kik voltak és hogyan éltek az őseim és végül is honnan származom.

A megismerésnek régebben egy módja volt, az ásatag leletek és a rájuk alapozott hipotézisek. Gyakran megalapozatlan feltételezésekre sarkalta a kutatókat, hogy ezek milyen kapcsolatban vannak a mai emberekkel. Azonban a genetika korában lehetséges konkrét kapcsolatot keresni a régészeti maradványok és a ma élő emberek között. Az archeogenetikai kutatások egész más távlatot nyitottak a kérdésben.

 

Mielőtt túlságosan bele lendülnék, szeretném leszögezni mindjárt az elején, hogy nem vagyok genetikus se tudós, csupán egy laikus érdeklődő. Akkor miért döntöttem úgy, hogy blogot írok a témában?

Két oka van. Laikus érdeklődőként szert tettem némi olvasottságra a témában, ugyanakkor a következő tapasztalatokra tettem szert: Számos érdekes kutatás eredménye elérhető az interneten angol nyelven, ezek nagyobb részben meg se jelennek magyarul. Jó ha 5-ből 1 megjelenik, az is, igencsak lebutított formában. Talán ez lehet az oka a másik tapasztalatomnak: A magyarok körében(akik rendelkeznek némi olvasottsággal a témában) van egy általános tévhit egy kis túl misztifikálással fűszerezve, ami egy mára már elavulttá vált kutatás, hibás következtetéseiből adódik. 

Blogommal egyrészt szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba, másrészt hiánypótlónak is szánom. 

A blog első felében szeretném az alapokkal megismertetni az olvasott, majd egy általános képet adni Európa népességének összetételéről. Mindezt természetesen forrásokkal fogom alá támasztani. Ez nem csak szükséges, hogy megértsük hova tegyük magunkat mi magyarok de érdekes is. A magyarok genetikai eredetét a hozzá kapcsolódó kutatásokat több blogon keresztül fogom bemutatni a magam sajátos értelmezésében. Összefogom hasonlítani régészeti leletekből vet mintákat, a mai és korabeli magyar mintákal. Megpróbálok árnyaltabb képet adni és megfogom mutatni hogy a sommás, kisarkított végkövetkeztetések, amiket bizonyos cikkekben olvashatunk, nem mindig állják meg a helyüket. A blog másik nem titkol célja, hogy teret adjon azoknak az érdekes kutatásoknak, amelyek nem jelennek meg magyar nyelven de szép számmal akadnak. Érdemes lesz tehát időről-időre visszalátogatni. Nem vagyok tudós, így megengedhetem magamnak, hogy kimondjak olyan kézenfekvő következtetéseket is amit egy tudós, abban a formában nem mondana ki.

Tisztában vagyok vele, adott esetben milyen forrongó indulatok vált ki a magyar eredet kérdés. Nincs semmilyen titkolt hátsó szándékom a bloggal, a célja pusztán a tudományos kíváncsiság. 

Bárki kommentálhatja a blogokat, akkor is ha nem ért egyet velem de nem szeretném ha személyeskedésbe csapna át a véleménycsere.

 

 

(Ha képeket nagyban szeretnéd megnézni: Egér jobb klikk, "Kép megnyitása új lapon" egér bal klikk.)

 

 

Jó olvasást!

 

 

zefe.

 

 

Szerző: zefe

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargenetika.blog.hu/api/trackback/id/tr415850285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herczeg László 2018.09.22. 13:24:03

- nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogra, laikus érdeklődő lévén, sok információ tisztázódott bennem... visszajövök ;)))... a szegediek leadták a szaklapba a ffi ági DNS eredményeket, izgatottan várom, "hogyan esik itt le"
süti beállítások módosítása