2. Génekről röviden.

2014.03.14. 21:01

Ha a géneket hívjuk segítségül az eredet kutatásban két problémával szembesülünk:

Miként lehet meghatározni kik tartoznak egy adott populációba vagy népbe?
Az emberi rasszok között vannak eltérések, vannak eltérések egy adott rasszon belül is(pl. europid rassz: mediterrán és skandináv alrassz) de mégse lehet éles határokat húzni. Ráadásul ezek a kisebb nagyobb eltérések, nem esnek egybe az etnikai határokkal, nemzeti identitással se. Ez igaz a fizikai megjelenésünkre és ha lehet, még inkább igaz a génekre. Már pedig ha egy nép őseit keressük, valahogy meg kell határozni, mi is az a gén amit keresnünk kell.
A másik probléma, hogy génkészletünket fele-fele arányban örököljük szüleinktől ráadásul a kromoszómák rekombinálódnak egymással. Tehát nemzedékről nemzedékre változnak. Olyan géneket kell találni, amik változatlanul öröklődnek, hisz csak így lehet teljes biztonsággal beazonosítani valamely távoli ősünk. A kutatok találtak is ilyen géneket/kromoszómákat, anyai és apai ágon egyaránt.

 

Anyai ág.

A mitokondriális DNS (mtDNS), egy sejtmagon kívül DNS, ami a sejt energia háztartásáért felelős. A különlegessége, hogy kizárólag anyai ágon öröklődik változatlan formában, illetve csak nagyon lassan változik véletlen mutációk által. 

A mutációkon átesett mtDNS-t így különböző haplocsoportokba lehet sorolni. Alkalmassá válik, különböző csoportok meghatározására, ezek közötti rokonsági fok felállítására és meglehet becsülni, hogy ezek a csoportok mikor és hol válhattak el egymástól. Vagyis ősanyáink merre vándoroltak évezredekkel ezelőtt. Ezzel a módszerrel a genetikusok elkészítették az emberiség anyai családfáját és minden ma élő embert, egy hipotetikus ősanyától eredeztetnek, a genetikai Évától.

Aki kb. 150 000 éve élhetet Kelet-Afrikában.

 


Apai ág.

Ami anyai ágon a mtDNA, az apai ágon az Y-kromoszóma. Kizárólag apáról fiúra öröklődik akár a család név és éppen olyan változatlanul. A kutatók elkészítették a föld népeinek, apai ági családfáját is hasonlóan az anyaihoz és minden ma élő férfi ősét a genetikai Ádámra vezetik vissza.

A térképen az Y-dna különböző haplocsoportjait láthatjuk és a migrációs útvonalakkal, a sárga csillaggal jelölt AOO Ádám.

World_Map_of_Y-DNA_Haplogroups.png

 

 

Azonban az ezeken alapuló vizsgálatnak megvannak a maga korlátai. A mtDNS-et és az Y-kromoszómánkat egy konkrét ősünktől örököljük és a származási vonala évezredekre nyúlhat vissza, miközben a fizikai megjelenésünk sok őstől örököljük. Két szülő, négy nagy szülő stb. Így, az is előfordulhat, hogy egy európai megjelenésű ember, a Kelet-Ázsiában gyakori markerek egyikével rendelkezik.
Vannak más módszerek is a genetikai rokonság vizsgálatára mint például az autoszomális genetika, vagy a laktóz tolerancián alapuló összehasonlítás. Ezekkel később fogunk találkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargenetika.blog.hu/api/trackback/id/tr665853189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása