mtDNS H1+H3   H5

 

22 500 éve keletkezett Európában, leggyakoribb   Nyugat-Európában de megtalálható szerte Európában a Közel-keleten és Szibériában is.

 

mtDNS I

Ritka csoport, legkorábban a neolitikumba jelenik meg Európába.

 

mtDNS J

Neolitikus eredetű de lehet, hogy a paleolitikumban is jelen volt, mivel van egy kizárólag Európában megtalálható alkládja de eddig egyik paleolit csontvázban se találták meg. Valószínűleg nagyobb számban a neolitikum során és a bronzkorba jelent meg.

 

mtDNS K

Nyugat-Ázsiában alakult ki, ma Nyugat-Európában a leggyakoribb. A neolitikumban érkezett meg Európába, az elterjedése korrelál az R1b Y-kromoszóma elterjedésével.

 

 

mtDNS T (T1+T2)

Kelet mediterrán térségből ered, az európai elterjedése kapcsolatba hozható a neolit mezőgazdasági forradalommal.

 

 

mtDNS U4+U5

 

A legősibb és legeredetibb európai csoportok, számos paleolit csontváznál azonosították ezt a két és az U2-es csoportot. Kapcsolatos Európa jégkorszakban élt vadászó-gyűjtögető csoportjaival.

 

mtDNS HVO+V

Kapcsolatba hozható a paleolit vadászok és a bronzkori indoeurópai terjeszkedéssel.

 

 

mtDNS W

Neolitikus eredetű. Érdekes, hogy a környező országokhoz képest magas az aránya Magyarországon és Finnországban, mind a kettő nép finnugor nyelven beszél. Az anyanyelv, anyáról gyermekre szál, akár a mtDNS.

 

mtDNA X

Nyugat-Ázsiai eredetű, a neolitikumban terjedt el Európában.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyargenetika.blog.hu/api/trackback/id/tr95860509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása